Bilgisayarı olan insanlar, her zaman onları kolay ve güvenli kullanmak isterler, bunun için ek yazılımlar yüklerler bilgisayarlarına. Antivirüs ve firewall programları bunlardan birkaçı. Bazı kullanıcılar, öğrenme hırsıyla bilgisayarlarını çok karıştırıp sorunlara neden olabiliyorken bazıları da “aman bir şey olmasın” diyerek kurcalamak istemezler. İşte bu yazıda anlatılanlar her iki kesimin de içini ferahlatacak bilgiler içermektedir.

Microsoft Outlook:
En önemli kişisel dosyaların güvenliği...

Outlook, takvim, kişiler, görevler ve notlat gibi alt başlıklara kaydedilen kişisel bilgilerinizi “Outlook.pst” adı altında saklar. Söz konusu dosya, virüs ve hacker’ lar için cazip bir açık hedef teşkil ettiğinden sıklıkla harici bir veri taşıyıcısına yedeklenmelidir. “Outlook.pst” dosyasını bulabilmek için Başlat menüsünden Bul/Dosya ve Klasörleri çalıştırın.

· Ad satırına “Outlook.pst” adını girin. Komut satırında c:\ sürücüsünün seçilmiş ve “alt klasörlerle birlikte” seçeneğinin aktif olduğundan emin olun.

· Şimdi Bul’a tıklayın. Program “Outlook.pst” nin yer aldığı konumu gösterir.

· Açılan menüde kopyala komutunu girin.

· “Outlook.pst” yi harici bir sürücüye yedekleyin. Dosya boyutu disket boyutunu aşacağından dolayı disket kullanımı yapılamaz.

Microsoft Word:
Word metinlerinin otomatik kaydedilmesi...

Word, otomatik Kurtarma özelliği etkinleştirildiğnde, ani elektrik kesintisi gibi beklenmedik problemler sonrasında yeniden erişilebilmesi için belirli zaman aralıklarında yedekler.

· Araçlar menüsünden Seçenekler komutunu çalıştırın.

· Açılan iletişim penceresinde kaydetme kartını seçin.

· ‘‘Her Zaman Yedekle’’, ‘‘ Arka planda kullanılmasına izin ver’’ (ya da Artalanda Kaydet) ve ‘‘Otomatik Kurtarma Bilgilerini Kaydetme Sıklığı XX Dakika’’ öğelerini işaretleyin. Standart ayarlar, her 10 dakikada bir otomatik kurtarma dosyası oluşturulmasını sağlayacaktır. Siz de oradaki rakamı değiştirerek istediğiniz sıklıkta kaydedebilirsiniz. Bu işlem birçok kişinin işine yarayacaktır.

Microsoft Excel:
Eklentiler sayesinde Otomatik Kaydet seçeneğini aktifleştirme...

Excel’de çalışma kitaplarının arka planda kaydedilmesine izin vermek akıllıca bir çözüm. Ancak bu özellik Eklentiler özelliğiyle birlikte kullanılmalı.

· Araçlar menüsünden Eklentiler komutunu çalıştırın.

· Listeden ‘‘Otomatik Kaydet’’i etkinleştirin. Tamam’ ı tıklayarak Eklentiler menüsünü kapatın.

· Araçlara yeniden tıkladığınızda menüye ‘‘Otomatik Kaydet’’ komutunun eklendiğini göreceksiniz. Bu komuta tıklayın.

· ‘‘Otomatik Kaydet’’ seçeneğinin etkinleştirildiğinden emin olun.

· ‘‘Kaydetme Seçenekleri’’ menüsünde ‘‘Tüm Açık Çalışma Kitaplarını Kaydet’’ öğesini işaretleyin. Bu sayede kayıt sırasında hiçbir çalışma kitabı atlanmaz.

Microsoft Windows: 
İşletim sistemini parolayla korumak...

Sadece virüs ve hacker’lar değil, aynı zamanda iş arkadaşlarınız da sisteminizi izinsiz kullanmak isteyebilir. Windows işletim sistemini bir parola sorgusuyla kolayca koruyabilirsiniz.

· Bilgisayarım/Denetim Masası ve parolalar simgelerine iki kez tıklayın.

· ‘‘Parolaları Değiştir’’ kartında ‘‘Windows Parolasını Değiştir’’ e tıklayın.

· İkinci satıra parolayı girin ve üçüncü satıra kontrol amaçlı olarak yeniden aynı komutu girin. Tamam’ı seçin.

· Artık Windows’u yeniden başlatmak için parolanızı girmelisiniz.

Bu koruma tedbirinin çok etkili olduğu söylenemez. Windows 95,98 ve Me’ nin parola korumaları kolaylıkla aşılabiliyor. Sisteminizde gerçekten önemli ve saklı kalması gereken dosyalar yer alıyorsa, Windows 2000’i kurmak bir diğer seçenek.

Microsoft Windows:
Ekran koruyucuya parola koymak...

Kahve molası vermek düşüncesiyle kısa bir süreliğine bilgisayarınızın başından ayrılmak istiyorsunuz. Ancak dosyalarınızın güvende olduğundan emin olamıyorsunuz. O halde izinsiz kişilerin sisteminize erişmesine engellemek amacıyla parola korumalı Ekran Koruyucuyu yükleyebilirsiniz.

· Bilgisayarım/Denetim Masası/Görüntü simgelerine sırayla iki kez tıklayın.

· Ekran Koruyucu kartını açın.

· Ekran Koruyucu başlığı altından Parola Korumalı seçeneğini etkinleştirin. Yeni bir parola atamak için Değiştir düğmesine tıklayın.

· Parolayı girdikten sonra Tamam’ a tıklayın.

Volkan Tolga
İstanbul - 23.10.2001
http://sufizmveinsan.com

Kaynak:
Chip dergisi, Ağustos 2001.
 

 


Üst Ana sayfa e-mail