MP3, bilgisayar kullanan herkesin bildiği ya da duyduğu bir isimdir. (Ülkemizde ne hikmetse! “em pe üç” olarak da bilinen bu formata ben “me pe üç diyorum.” )
MP3 player’ ların üretilmesinden sonra bilgisayarı olmayanlar bile, MP3 formatlı şarkıları player’ a kaydederek yahut direkt CD’ den çalmak üzere dinlemişlerdir ki, bu formatın yerini alacak yeni bir ses dosyası formatı bulunup yaygınlaşana kadar MP3 çılgınlığı büyümeye devam edecektir.

Dünyada o kadar yaygınlaşmıştır ki piyasada sırf bu müzik formatını çalmak için oluşturulan playerlar vardır. Sonradan ek olarak da diğer formatları çalabilmeleri sağlanmıştır.

Ayrıca dünya müzik piyasasında bir ara gündemde kalan Napster programı da tamamen MP3 dosyalarının bilgisayarlar arasındaki seyahatine aracılık etmek için hazırlanmıştı. Bazı müzisyenlerin açtığı dava sonucunda Napster kullanım dışı kalsa da onun yerini alan birçok program yaratıldı.

Nedir MP3’ ü bu kadar değerli kılan?

İlk defa MP3 sayesinde kalite ve büyüklük arasında altından bir yol bulundu. MP3’ ü değerli kılan da budur. Gerçi, bütün formatların ortak numarası aynıdır. İnsan kulağının duyamayacağı hataları göz önüne alarak, audio verilerini oldukça yüksek oranda küçültürler. Böylece çok az hata payıyla bu sesler sıkıştırılmış olur.

Sıkıştırma ihtiyacı nereden geliyor?

Bilgisayar dünyasında dosya boyutları çok önemlidir. Çünkü sabit diskimiz belirli bir kapasiteye sahiptir ve işletim sistemimizin sağlıklı çalışabilmesi için diskteki boş alan miktarı önem kazanır. Kullanmamız gereken programları kurduktan sonra, geriye kalan boş alana koymayı düşündüğümüz MP3 miktarını 300 adet kabul edersek ve boyutlarını da parça başı ortalama 4 megabyte kabul edersek sabit diskimizde 1200 megabyte (1.2 gigabyte) yer kaplayacaktır. Bu 4 MB’ lık parçanın wav formatlı olduğunu düşünürsek, aşağı yukarı 40 MB’ a yakın boyuta sahip olacaktı. Bu parçaların toplam boyutu 12000 MB’ ı (12 GB) buluyor. Bunun yanında dosya büyüklüğünün az oluşu internet ten MP3 formatlı şarkı download etmeyi de cazip kılıyor.

MP3 e alternatif müzik formatları.

Aslında MP3 hepsinden daha üstün görünüyor. Bu alanda daha büyük bir gelişme kaydedebilen başka bir ses standardı olmadı, ama kaynağından dolayı WMA’ lar kazançlı, çünkü Microsoft ürünü.

WMA, 1999’ da Microsoft’ un geliştirdiği MS-Audio formatı geliştirilerek oluşturuldu. Microsoft biraz uğraştıktan sonra, kopyalamaya karşı koruma hakkını elde etti. Fakat bu kısıtlama da kısa bir süre sonra küçük bir numara ile atlatıldı. WMA, özellikle Microsoft’ un öncelikle kendi müzik formatını desteklemesinden dolayı MP3’ e rakip sayılabiliyor. Kaliteleri karşılaştırıldığında WMA’ nın MP3’ le karşılaştırılması mümkün olamaz.

MP3pro MP3’ ün gelişmiş bir versiyonu. En küçük biriminden itibaren, yüksek ses kalitesiyle kendini belli ediyor. MP3 ile uyumluluğu da ayrı bir tercih sebebi. MP3pro’ lar MP3 playerlarla çalışabiliyorlar, fakat MP3 kalitesinde.

Özetle:
MP3pro’ nun biraz daha zamana ihtiyacı var. Diğer bazı formatlar da ortaya çıktıkları çabuklukta kaybolacaklar gibi. Microsoft’ un WMA’ sı ise arkasındaki güç sayesinde asla tamamen kaybolmacayaktır, ama kimsenin ona ilgi göste
rmediği de gerçek. Sanırım daha uzun bir süre MP3 dinleyeceğiz.
 

Bu arada bazı MP3 sitelerinden de bahsetmekte fayda var.

www.audiogalaxy.com

Siteye girip Search bölümüne şarkı ismini yazdığınızda karşınıza gelen pencerede herhangi linke tıkladığınızda site download işlemine başlamıyor ve site içersinde bulunan bir programı Audiogalaxy Satelite programını çekmeniz isteniyor. İlk başta moral bozucu gibi gözüken bu programın yararları çoktur. Bu programı kurduktan sonra MP3 download etmek için siteye tekrar girmeniz gerekiyor. Ayrıca siteye her girişinizde programı kurarken almış olduğunuz kullanıcı adını otomatik olarak tanınıyor. En sevilen özelliği ise birçok şarkıyı listelemeniz ve siz yeni bir şarkı ararken ya da internette sörf yaparken şarkılar otomatik olarak bilgisayarımıza iniyor.

www.audiofind.com

Bu site de oldukça rağbet gören bir sitedir. Gene Search kısmına şarkı ismini girince karşımıza şarkı hakkında ne kadar link varsa çıkarıyor.

Diğer siteler:
www.canay.com,
www.audiophilez.com,
www.istanbul-mp3.com,
www.turkcemuzik.com,
www.gencmp3.com,
www.mp3cell.com,
www.müziklistesi.com.

İstanbul - 09.04.2002
http://sufizmveinsan.com


Üst Ana sayfa e-mail