Yerinde durmayan, sürekli yeniliğe doğru uzanan hayat, her zaman ürettikleri ile insanları hayrete düşürürken, insan alternatif aramaktan da vazgeçmez. Bir yandan teknolojinin ilerlemesiyle başlayan şaşkınlığımız, bu teknolojinin etki ettiği birçok alanda da görülen yeniliklerle had safhaya ulaşıyorken, bölgesel olarak bütün bunların uzağında kalanlar da aslında dolaylı olarak dijital teknolojinin kurduğu yaşama dahil oluyorlar.

Günümüzde yaşamın teknoloji ve iletişimin üzerine kurulduğu açık bir şekilde görülebilir.
İlkokuldan beri dikkâtimi çeken şeylerden biri Çağlarımız’ dı. İnsanoğlunun geçirdiği çağlar ve içinde bulunduğumuz “Bilgisayar Çağı”. Her bilgisayar çağı çocuğu, ister istemez bilgisayar diye sınıflandırılan “Dijital İletişim” dünyasında yerini otomatik olarak alıyor. Bir şekilde kullanmak zorunda kalıyoruz, ama önemli olan şey de buna ne kadar çabuk alıştığımız... Çocuklar atarilerle, commodore 64’ lerle oynarken ileriki yaşlarda, bir işe girdiklerinde işyerinde kendini bekleyen bilgisayarların başındaki hallerini düşünemezler. Oysa ki Dijital Yaşam, bir kuşun yavrusunu kanadı altında soğuklardan, çeşitli belalardan koruması, uçmayı öğretmesi, neslini devam ettirmesi gibi, bizleri yetiştirip varlığını bizlerin sayesinde sürdürüyor.

Babamızın bizim oyun oynamamız için aldığı bilgisayarlar, zamanla çok şey öğreterek bizi bir web tasarımcısı, belki bir yazar, bir programcı olarak yetiştirip çalışma dünyasına bırakabiliyor.

Bugün hepimiz internet kavramıyla tanışmışızdır. İnsanlığa açılan ayrı bir dünyadır sanki. İnternet sayesinde dünyada yapabileceğimiz şeyler neredeyse sınırsızdır. Belki şöyle bir soru da sorulabilir : Çok gezen mi bilir, çok internete giren mi?
Cevabı çok basit...

İnternet’ in Kolaylıkları:

İnternet üzerinden üniversite:
Elektronik Posta (e-mail) adresimize gelen çeşitli İnternet Üniversiteleri’ ne davet postalarını okumadan dahi silerken, o okuldan mezun olanların bulunabileceğini düşünmüyoruz bile. Belki de Dijital Dünya’ ya daha fazla önem vermeliyiz. Önem verenlerden bazıları şu an üniversite mezunu etiketini almışlardır bile.

Yöresel tanıtım siteleri:
Paramız olmayabilir, çok iyi bir yabancı dilimiz de... Bu durumda görmek istediğimiz yabancı ülkelere zamansız ve bilgisiz gitmeyeceğiz. Ya da zamanımız yok, ama bilgisayarımız var. Son yıllarda bu tanıtma işlerine verilen önem giderek artıyor. Genelde turistik yerler olmak üzere hemen her şehir, hatta ilçeler hakkında internette açılan tanıtım siteleri var. Bunlar bizlere epeyce yardımcı olabiliyor.

Alış-veriş:
Teknolojiye ayak uyduran bazı alışveriş firmaları internette açtıkları sitelerde mallarını tanıtıp online alış-veriş imkânı sağlayabiliyorlar. Burada genelde kredi kartıyla ödeme yapılıyor, yani cebimizden hiç para çıkmadan, sadece evimizde rahatımıza bakarken, internetten aldığımız ürünler evimize kadar ulaştırılabiliyor. Hatta bazı süpermarketler, imkânları dahilindeki yerleşim bölgelerine kısa bir sürede siparişleri sunabiliyorlar.

Banka işlemleri:
Çalışan biri için bankayla ilgili işlemler yapmak üzere izin almak, bankaya ulaşmak, sıralarda beklemek ütüne üstlük bu işlemlere para ödemek, hepsi başlı başına birer dert. Ama, bankalarda internet üzerinden yapılan işlemler her geçen gün artıyor ve yenileniyor. Fatura yatırma, döviz işlemleri, trafik cezası, trafik pulu, eft, havale, repo... Bunlar internetten yapılabilecek hiç de zor olmayan birçok işlemlerden bazıları...

Müzik:
Birçok sitede radyo yayınları online olarak yapılmaktadır. Ancak bu yayınlar internet ağlarının hızına gebe olduğu için, çok kaliteli yayın alamıyoruz; fakat gelecek vaat ediyor. Bunun dışında istediğimiz sanatçıların parçalarını bulup bilgisayarımıza indirdikten sonra dinleyebiliyoruz. Mp3 siteleri ve radyo yayını yapan siteler sayılamayacak kadar çoktur.

Görüşmeler:
Uzaklardaki akrabalarımızı, yabancı ülkede okuyan tanıdıklarımızı duymak, hatta görmek artık çok basit. Çeşitli chat programlarıyla dünyanın her bölgesinde insanlarla görüşmek, arkadaşlık kurmak, başlangıçta çok aykırı gibi gelse de, buna hepimiz alıştık. Chat yoluyla tanışıp evlenen yüzlerce çift var dünyada. Chat programları oldukça ilgi gördü ve geliştirildi. Eskiden sadece yazılı olarak mesajlaşırdık insanlarla. Gelişen programlarla artık sesli ve görüntülü şekilde hasret giderebiliyoruz uzaktaki sevdiklerimizle. Pc kameraları böylelikle bilgisayarlar için lüks olmaktan çıktı diyebiliriz.

Bunlar internete ilişkin hatırlayabildiklerim, ama daha birçok şey yapılabilir ve her geçen gün de hayatımızdan internete aktarılanlar artmakta.

Mobil iletişim:
Uzaktan kumanda işlemi, uydu sistemlerinde özellikle uygulanan bir sistemdir. Uzaya fırlatılan uyduların bilgisayar sistemleriyle yönetildiğini hepimiz biliyoruz. Aynı zamanda cep telefonu servisi veren şirketlerin her ilde antenleri var ve İstanbul’ daki şirketlerinden Adıyaman’ daki antene komut göndererek arıza düzeltme çalışmaları yapılabiliyor.

Ve cep telefonları...
GPRS ve WAP teknolojisiyle cep telefonundan internete girilebiliyor. Dilersek fatura ödüyor, dilersek banka işlemlerimizi gerçekleştirebiliyoruz. Tabi ki şu anda  bilgisayar ile internette yapılanlara göre çok sınırlı. Gelişmekte olduğunu görüyoruz. Sabırsızlıkla bekliyor ve biliyoruz ki, ileride bilgisayarlı internette yaptığımız birçok şeyi cep telefonlu (mobil internet) internette de yapacağız. Bugün yapılanlar da hafife alınamaz. Beş sene öncesinin mobil iletişim teknolojisiyle şimdiki arasındaki farka bakınca şaşırmamak elde değil.

Kısacası, bildiğimiz tek şey, ileride neler olacağını kestirmek çok güç. Yarın hangi yeniliklerle karşılaşacağımız hakkında tahmin bile yürütemiyoruz. Yapmamız gereken, karşımıza çıkacaklara daha çabuk adapte olmak.

İstanbul - 15.05.2002
http://sufizmveinsan.com


Üst Ana sayfa e-mail