1.Bölüm

Bütün Belgeleri kapatmak:

Eger Microsoft Word kullanırken bir anda birçok belgeniz açık durumdaysa ve bu belgeleri tek seferde kapatmak istiyorsanız bütün yapacağınız, SHIFT tuşuna basılı tutarak Microsoft Word'ün DOSYA menüsünü açın. Bu menüde TÜMÜNÜ KAPAT komutunu gireceksiniz. Bu komutu çalıştırdığınızda Microsoft Word uygulaması sonlandırılmayacak, ancak bütün Microsoft Word belgeleri kapatılacaktır.

Alan kodlarını görünümünü engellemek:

Eger Microsoft Word uygulamasında bir belge üzerinde çalışırken yanlışlıkla CTRL + F9 tuşlarına basarsanız, belge içerisindeki özel kodlar görünür duruma geçer, böylece örneğin Web veya e-mail adreslerinde ayraç parantezler ve alan kodları görebilirsiniz. Bu görünümü kapatmak ve Microsoft Word'ün normal görünümüne geçmek işin AL7 + F9 tuşlarına basmanız yeterli olacaktır.

Sıfırlar farklı görünsün

Eğer program dökümü, bol sıfırlı rakamlar gibi bilgiler içeren bir Microsoft Word belgesini kağıda döktüyseniz ve  o harfler ile sıfır sayılarının farklı görünmesini istiyorsanız, bu durumda sıfır rakamları yerine boş küme işaretini kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu karakteri görüntülemek de son derece kolaydır. Bütün yapacağınız ALT tuşuna basıp basılı tutup numerik klavyeden (numlock ışığı yanık durumda, yani aktif olmalı) 216 yazıp ALT tuşunu bırakmanız yeterlidir. Boş küme karakteri belgede görüntülenecektir. İşi daha da kolaylaştırmak için belgeyi bitirip daha sonra CTRL + H tuşlarına basıp arama-bulma-değiştirme diyalog kutusunu ekrana getirip tüm sıfırları boş küme işareti ile tek seferde değiştirebilirsiniz.

Format özelliklerini kopyalamak:

Bir belge içerisindeki formatlanmış (karekter tipi, bold, italik veya punto büyüklüğü gibi formatları ayarlanmış) bir metin parçasının formatını, formatlanmamış veya yanlış formatlanmış başka bir metin parçasına aktarmak son derece kolaydır. Önce birinci metnin bir parçasını seçili duruma getirin. Klavyeden CTRL + SHIFT + C tuşlarına basın. Daha sonra, ikinci metnin tamamını seçili duruma getirin, CTRL + SHIFT + V tuşlarına basın. Formatın aynen ikinci metne uygulandığını göreceksiniz.

Microsoft Word uygulaması ile bir belge üzerinde çalışırken belge üzerinde çok dolaşıyorsanız, en son gittiğiniz yerlere geri dönmek için CTRL + F5 tuşuna basmanız yeterlidir. Genelde bir belgeyi atlaya atlaya okuyanlar veya düzenleyenler bu imkândan bolca yararlanacaktır.

Belge içerisinde gidilen yerler

Microsoft Word uygulaması ile bir belge üzerinde çalışırken belge üzerinde çok dolaşıyorsanız, en son gittiğiniz yerlere geri dönmek için CTRL + F5 tuşuna basmanız yeterlidir. Genelde bir belgeyi atlaya atlaya okuyanlar veya düzenleyenler bu imkandan bolca yararlanacaktır.

Word tüm sözcüğü seçmesin

Word'de bir belge ile uğraşırken sık sık kes/kopyala yapıştır özelliğini kullanırız. Bunun için de ilk olarak kopyalamak istediğimiz metni seçmeniz gerekir. Herhangi bir metni fare ile seçerken bir kelimenin başına gelir gelmez Word sizin için tüm kelimeyi seçer. Siz de benim gibi tüm kelimenin seçilmesini istemiyorsanız, ARAÇLAR menüsündeki SEÇENEKLERE tıklayın. Çıkan diyalog kutusundan DÜZEN sekmesine geçin. SEÇERKEN TÜM SÖZCÜĞÜ OTOMOTİK SEÇ seçeneğindeki işareti kaldırın.

Word ve Default Font

Microsoft Word ile yeni bir belge yarattığınızda default karakter olarak "Times New Roman" geliyor. Eğer isterseniz bu karakteri değiştirmeniz mümkündür. Herhangi bir Word belgesini açın. Bir şeyler yazın. Default olarak görmek istediğiniz karaktere ve boyuta göre formatlayın. Formatladığınız metni seçili duruma getirin ve FORMAT (BİÇİM) menüsünden FONT (YAZI TİPİ) komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde seçmiş olduğunuz metin alanının font ayarları görüntülenecektir. Bu diyalog kutusu içerisinde sol alt tarafta görülen DEFAULT (VARSAYILAN) düğmesine basın. Ekrana gelecek olan onay kutusuna olumlu cevap verin. Bundan böyle Word'ün kullandığı varsayılan yazı tipi sizin biraz önce ayarlamış olduğunuz yazı tipi olacaktır.

İstanbul - 13.11.2001
http://sufizmveinsan.com

 


Üst Ana sayfa e-mail