Kayıt için burayı tıklayın

Aşırı hareket, yapılan hareketin belli bir amaca yönelik olmaması ve dikkât eksikliği ile giden bir davranış bozukluğu hiperaktivite sendromu olarak tanımlanır.

Cinsiyet Farkı var mı dır? Erkeklerde kızlardan 6 ile 10 kat daha fazla görülmektedir. Çocukların %3'ünde bu sendrom görülmektedir.

Hiperaktivite sendromunun yaşla ilgisi var mı dır? Aşırı hareketlilik 5-4 yaşlarında görülse de bebekliğinde anne - baba tarafından huysuz, uykusuz ve güç bir bebek olarak tanımlanır. 10 yaşından sonra aşırı hareketlilik azalırken topluma aykırı hareketlen devam eder.

Belirtileri nelerdir? Çocuklarda aşırı hareketlilik göze çarpar, yaş ilerledikçe daha belirgin hale gelir. Okul döneminde, grup içinde çevresini rahatsız edici düzeye çıkar. Hareketleri belli bir amaca yönelik değildir. Durmak, yorulmak nedir bilmezler. Beceri isteyen hareketlerde başarısızdırlar.

Dikkât süreleri kısadır ve bir konuya uzun süre yoğunlaşamazlar. Bu nedenle zekâları normal olsa da öğrenme güçlüğü ve okul başarısızlığı olabilir.

Arkadaş ilişkileri kısa sürelidir; arkadaşlarının canını inciten hareketler yaparak arkadaş ilişkilerini sürdüremezler.

Tehlikeye karşı kendileri koruyamadıklarından sıkı denetim altında olmaları gerekir. Anlamsız ağlama veya aşırı neşe gösterirler. Kontrol altında olmaktan aşırı sıkılırlar.

Bir resim yapmada, yazı yazmada ve geometrik şekilleri kopyalamada yetersiz kalırlar.

Belli bir nedeni var mı dır? Tetkikler ile beyinlerinde gösterilebilen veya gösterilemeyen küçük yapısal veya işlevsel bozukluklar olduğu belirtilmektedir. Alkolik, davranış kusuru ve kişilik bozukluğu olan aile çocuklarında da sıklıkla hiperaktivite sendromu görülmektedir.

Hangi hastalıklarla karışır? Aşırı sinirli çocuklar; ancak bunlar ilgilerini çeken konularla ilgilenirler. Ağır akıl hastalıklı çocuklarda görülen davranış bozukluklarıyla da karışır.

Seyri nasıldır? Bir bölümünde erginlik ve yetişkin çağda tamamen düzelme görülmektedir.

Tedavi edilebilir mi? Aile bireylerinin tedaviye katılımı önemlidir. Aşırı hoşgörü ve disiplin uygun olmayan bir tutumdur. Çocuğun ihtiyacına uygun, ilgili, sevecen, gelişimine uygun kural koyarak ve bu davranışlarda tutarlı bir aile ortamı çocuklar için yararlıdır. Böyle çocuklar aile çözülmelerine de yol açtığından aile terapisi de yararlıdır.

Başarılı sonuçlar veren ilaç (ritalin veya klonidin) tedavisi vardır.

Sorularınız için: 0542 4357554

Nörolog Dr. M. Sabri Erdöl
İstanbul - 29.10.2002
http://sufizmveinsan.com


Üst Ana sayfa e-mail