Hepatit alkol,uyusturucu ve ilaclar,kimyevi maddeler, ve viral enfeksiyonlar dahil bir cok nedenle olusabilir.Karacigerin bu alevli enfeksiyon hali 6 ay veya daha fazla sürerse,buna kronik hepatit denir.Su anda bilinen 5 adet değişik hepatit virusu vardır;

Viral hepatit A; bazen bulaşıcı hepatit de denir. İnsan dıskısı, ve lağım suları,kanalizasyon vs sızmış,bulaşmış yiyecek ve içme suyu ile bulaşır,yayılır. Bu cins viral hepatit genelde pek ender hayati tehlikedir.

Viral hepatit B;Bazen serum hepatiti denir. Anneden bebeğe , ,seksle/seksuel temaslarla,hasta kan verilmesi ve teması ile,ve iğne/enjektörlerle bulaşır. Bu cins hepatit siroza veya karaciğerde yaralara yol açabilir.

Viral hepatit C; Önceleri Non-A,Non-B hepatit deniyordu. Bu en sık rastlananıdır. Kan verilmesiyle ve bulaşıklı iğnelerle bulaşabilir. Ama önemli birçok hastada da nedeni bilinmiyor.Bu cinste de siroza veya karaciğerde yaralara yol açabilir.

Viral hepatit D;Çoğunlukla kas ve damar içine iğne ile uyuşturucu yapan hepatit B taşıyıcı hastalarında rastlanır. Viral hepatit B görülenlerde rastlanır ve ciddi bir problemdir.

Viral hepatit E; Viral hepatit A ya benzer ,temizlik ve hijyen kurallarına dikkat edilmeyen fakir ülkelerde sık  rastlanir. Kuzey Amerika da enderdir ve ender olarak da hayati tehlikedir.

Taşıyıcı   kanında hepatit B,C veya D virusu olan kisidir-6 ay ve daha fazla suredir kanında vardır ve bunu kendiliğinden atamamıştır vücudu....Bu kişide hastalık belirtileri olabilir de,olmayabilir de. Virus kanda olduğu için,başka insanlara geçebilir. Kan testleri ile anlaşılır  taşıyıcı olup olmadığı...

Hepatit A virüsü (HAV) fekal (dışkı)ve oral(ağız) yollardan bulaşır. Kontamine(bulaşmış) sular sık rastlanan bir enfeksiyon kaynağıdır. HAV göl sularında 4 haftaya kadar enfeksiyöz olma özelliğini korur. Kuluçka süresi 14-15 gündür. Parenteral(Damar yolu ile) bulaşma istisnadır. Yaşam standardının yükselmesi ve hijyen koşullarının iyileşmesine bağlı olarak toplumun kontaminasyonu geçtiğimiz  yıllar içinde önemli ölçüde azalmıştır. Hepatit A'ya karşı antikorlar 18 yaşın altındakilerin % 5'inden azında, ve 70 yaşın üzerindekilerin % 75'inden fazlasında bulunur.

Klinik bulgular:Olguların % 99'dan fazlasında hepatit A 3 ay içinde spontan olarak iyileşir. Olguların % 0.1'inden azında fulminan hepatit görülür. Sarılık, olguların % 90 kadarında vardır. Yüzde 95'inden fazlasında transaminaz eğrileri bir zirve yapar ve hızla normale döner. Fulminan hepatitten sonra gürültüsüz bir karaciğer sirozu gelişebilir.

Spesifik tedavi yoktur. Fulminan hepatitte yoğun tıbbi tedavi endikedir. Komplike olmayan olgularda medikal zeminde kesin yatak istirahati gerekli değildir.

Endemik(potansiyel hastalık taşıyan) bölgelere seyahat edenler için aktif aşılama ile profilaksi yapılabilir. Başlangıçta 1ml enjeksiyonu takiben 2-4 hafta ve 6-12 ayda enjeksiyonlar uygulanır. Aşılamanın başarı oranı %95'in üstündedir.  Enfeksiyon ortaya çıkmış olduğundan ev koşullarında bu uygulama genellikle başarılı olmaz. Bulaşmayı önlemek için hijyen koşullarını düzeltici önlemlere derhal uyulması önerilir. Hijyen önerilerine sıkı bir şekilde uyulması ve aktif aşılama en iyi profilaksidir.(önleyici tedbir)
Risk grubu:Sağlık personeli -Korunmasız(Prezervatif kullanmadan) cinsel ilişkide bulunanlar.

-Gizli sarılık mikrobu taşıyan kişilerin aile fertleri
-Sarılık virüsü taşıyan yada hamileliğinde gizli sarılık geçiren annelerin bebekleri
-Sarılık mikrobu taşıyan kişinin eşi
-İnsan kanı ve sıvıları ile temas eden güvenlik personeli ve askerler -Makineye giren böbrek hastaları -Sık kan verilen kan hastaları
-Damar içi uyuşturucu kullananlar.

DEZENFEKTE ETMEK ;Tüm insanlara kaza, DOĞUMLAR, felaketler, depremler anında, bir kesik, kanama, kusma,yani vücuttan herhangi bir sıvı, salgı, salya, kan,kusmuk vs çıkması halinde her yerde,herkesin alması gereken en önemli önlemlerdir zaten bunlar. Herkesin kanı vs çok çok dikkatle temizlenmelidir.

ÇAMASIR SUYU-Evlerimizdeki, iş yerlerimizdeki tuvaletlerde her türlü enfeksiyonu önlemek ve dezenfekte etmek, sterilize etmek için, her gün su işlemi yapalım ; rezervuarı çekin, su boşalınca,   tuvaletin içine ORTALAMA ½ SU BARDAGI GIBI , en iyisi 1 su bardağı kadar saf,yani bahar kokusu vs karistirilmamis has camasir suyu dokun, fırçayla dikkatlice ovun(çabucak yapın bu isi ve bu arada nefes almamaya calisin-zehirdir ), 3- 5 dakika öylece bırakın. Sonra tekrar suyu çekin, gitsin.

Evlerde, yuvalarda, okullarda, hastanelerde, işyerlerinde vs kan, kusmuk, herhangi vücuttan çıkan  bir salgıyı, kan,salya,dışkı,idrar, döküldüğü, sızdığı yerden, kan esinizin, çocuğunuzun dahi olsa, mutlaka üstüne   önce aşağıdaki ölçüde hazırlanmış  solusyon dökün,püskürtün bol bol-TAM BIR DAKIKA BEKLEYIN-sonra lateks veya naylon eldivenle önce kağıt havlu ile vs alıp kabasını temizleyip atin ve 1 kap çamaşır suyu+ 9 kap su seklinde ve bu oranda hazırlayacağınız çamaşır suyu ile de arta kalanları ,üstünüze  sıçratmadan dikkatlice temizleyin .Yerleri temizlemek için de mutlak dezenfektan amaçlı da kullanalım çamaşır suyunu. HAS,ICINE KOKULAR VS KARISTIRILMAMIS CAMASIR SUYU DUNYANIN BIR NUMARALI DEZENFEKTANIDIR, SAF CAMASIR SUYUNA GÜVENIN VIRUS VE MIKROPLARI % 99.9 ÖLDÜRMEK İÇİN.

İstanbul - 01.02.2001
http://sufizmveinsan.com

Popüler Bilim Dergisi
Şubat 2002

 


Üst Ana sayfa e-mail