Kayıt için burayı tıklayın




“Hekim Apollon Aesculapions, hygia panacea ve bütün Tanrı ve Tanrıçalar adına!...
And içerim, onları tanık ve şahit tutarım ki, bu andımı ve verdiğim sözü gücüm kuvvetim yettiği kadar yerine getireceğim.
Bu sanatta hocamı, babam gibi tanıyacağım, rızkımı onunla paylaşacağım. Paraya ihtiyacı olursa kesemi onunla bölüşeceğim. Öğrenmek istedikleri takdirde onun çocuklarına bu sanatı bir ücret veya senet almaksızın öğreteceğim.
Reçetelerin örneklerini, ağızdan bilgileri şifahi malumatı ve başka dersleri evlatlarıma, hocamın çocuklarına ve hekim andı içenlere öğreteceğim. Bunlardan başka bir kimseye öğretmeyeceğim. Gücüm yettiği kadar tedavimi hiçbir vakit kötülük için değil, yardım için kullanacağım. Benden ağı ( zehir ) isteyene onu vermeyeceğim gibi, böyle bir hareket tarzını bile tavsiye etmeyeceğim. Bunun gibi gebe bir kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim. Fakat hayatımı, sanatımı tertemiz bir şekilde kullanacağım.
Bıçağımı mesanesinde taş olan muzdariplerde bile kullanmayacağım. Bunun için yerimi ehline terk edeceğim. Hangi eve girersem gireyim, hastaya yardım için gireceğim. Kasıtlı olan bütün kötülüklerden kaçınacağım.
İster hür ister köle olsun erkek ve kadınların vücudunu kötüye kullanmaktan mazarrattan sakınacağım.

Gerek sanatımın icrası sırasında, gerek sanatımın dışında insanlarla münasebette iken etrafımda olup bitenleri, görüp işittiklerimi bir sır olarak saklayacağım ve kimseye açmayacağım.
Vegrorum arcana visa, audita intellecta nemo eliminet.”
Tıpta yemin denilince ilk akla gelen Hipokrat Andı’ dır. Hipokrat ( M. Ö. 460 – 370 ) yaklaşık 2500 yıl önce tıbbın özellik arz eden bir sanat olduğu fikrini benimseyerek, bu sanatla uğraşacak olanları belli bir yemin etrafında birleştirmek ve sanatın kutsallığını ifade edebilmek amacı ile böyle bir metni gelecek kuşak hekimlere miras bırakmıştır.
Tıpta yemin Hipokrat’ tan sonra da Galen, Laennec, Hufeland gibi ünlü isimlerin de ilgi odağı olmuş ve bu hekimler de kendi oluşturdukları metinleri tıp dünyasına armağan etmişlerdir. Ancak yeminlerin sadece isimleri değişmiş, mesaj “Hipokrat Andı” nda olduğu şekli ile kalmıştır:
 “Hayata saygı duymak ve zarar vermemek.”
Tıp mesleğine adım attığınız ilk anda, her   fakültede birbirine benzer biçimde hazırlanmış “Yemin Töreni”, altı yıllık eğitiminizin bitişini değil, başlangıcını hatırlatır niteliktedir. Artık   üzerinizden çıkartamayacağınız bir sorumluluk andıdır yapılan ...
Zorluklarını, verdiğiniz   hizmetin rahatlatabildiği bu mesleğin”baba”sı olarak bilinen Hipokrat’ın, şu an oldukça değişmiş olan  yemini yukarıda orjinaliyle sunulmuştur...

Dr. Işıl Yurdaışık
http://afyuksel.com
28.09.2000

 


Üst Ana sayfa e-mail