Kayıt için burayı tıklayın




İnternet her konuda olduğu gibi sağlık konusunda da önemli gelişmeler yarattı. Tıbbi kaynaklara internet le ulaşmak herkese kolaylaşmış durumda... Üstelik hastalar için hazırlanan sayfalar, doğru bilgiyi de dil problemi olmadan, insanlara iletmede... İnternet aracılığı ile size sunulan birçok hizmetin sınırlarını belirlerse:

GENEL TIBBİ KAYNAK LİSTELERİ: Arama Motorlarını kullanarak bilgi edinebilirsiniz, ancak bu hem zaman alır hemde gelen bilgileri ayıklamak zorunda kalırsınız. Bu durumda bu bölümden yaralanabilirsiniz:

Hardin Metadirectory (http:77www.arcade.uiowa.edu/hardin-www/md.html) indeks bölgelerini içeren bir ara dosyadır. Bilgi bulma süresini kısaltır.

MedWeb (http://wwww.Med-Web.Emory.Edu/MedWeb/) ise: konuların listelerini size sunmaktadır. Bu iki listeye rağmen gelen data fazla ise daha az karışık bölgeler kullanmalısınız:

Webwatch (http://www.acponline.org/computer/Web-Watch/wwatch1.htm) kısmen American college of Physcians’a ait bir bölgedir.İç hastalıkları uzmanlarına yönelik bilgiler içerir.

Medical Matriks (http://www.medmatrix.org/ındex.asp) iyi organize edilmiş yazı kaynaklarından oluşuyor. Geniş başlıklar altında konuları kapsamış.

SLACK General Interest Resource (http://www.slackinc.com/general/gennet.htm) geniş bir yayın kütüphanesine sizi bağlamaktadır.

Physicians Choise (http://www.mdchoice.com) ise bölgeleri genelleştirir ve kullanım oranını gösterir.

SANAL HASTANELER: kütüphensi çok geniş bilgi açısından zengin ve iyi organize edilen, 29 bilimsel kuruluş ve 4 fakülteden kaynaklanan 160 doktorun kontrolünden geçen 350 üzerinde kitap ve dergi içermektedir.

Hastalar ve sağlık mensuplarına yönelik iki ana grup halindedir. "Sağlık hizmeti Sunucuları için sanal hastane bilgileri" doktorlara yönelik hizmet vermekte ve gereksiz bilgileri elemektedir. Bu bölümde anatomi, radyoloji, kaynak kitaplar listeleri, vaka örnekleri, video klipler bulabilirsiniz. Bu bölümün aylık ziyaretçi sayısı 4 milyon!

PHARMINFONET İlaçlar konusunda ayrıntılı bilgi sunuyor. Site bir sağlık kuruluşu olup diğer firmalar da internet danışmanlığı yapan Medicolsult.com tarafından kurulmuş. İlaç firmaları, hastane, sağlık hizmeti organizasyonu ile bağlantılı değil. Hem hastalara hemde tıp mensuplarına yönelik bilgiler içermektedir.A ncak bunlar ayrı bölümler halinde değil içiçe verilmiş. İlaçların fonetik telaffuzunu ve sınıflara göre listelerini bulabilirsiniz. Yeni makalelere kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.

DİYABET MAĞAZASI (The Diabetes Mall) diyabet konusundaki araştırma ve ürünlere sahip ve diabetle ilişkili web sayfalarına linklerle bağlanmış durumda. Günlük ziyaretçi sayısı 1500-2000 civarında... "Diabetes this week" adlı haftalık bir bülten içermektedir. Diabetle ilgili ürünler %20 indirimli on-line alınabiliyor. Sayfanın yeni açılan bölümlerinden biri ise: Diabet komplikasyonlarının gösterildiği sayfalardır. Ayrıca İnsülin pompalarının kullanımı görsel olarak basamak basamak anlatılmaktadır. Bu bölüm ticari bir sayfa olup, Lilly tarafından desteklenmektedir.

ONKOLOJİ KAYNAK SAYFALARI:

Kanserle ilgili herhangi bir konuda kapsamlı bilgi almanızı sağlar. Tıbbi arama makinelerini kullanarak kısa ve netbilgiler verir. Bu makineler:

Medical World Search (http://www.mwsearch.com) tıpla ilgili sayfaları tarar. Sistem ABD National Library of Medicine2 nin ortak dil sistemini içerir.

Cliniweb (http://www.oh-su.edu/cliniwb/) ise Oregon Sağlık bilimleri Üniversitesi tarafından kurulmuştur. İstenen bilgilere ingilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Portekizce olmak üzere 5 dilde ulaşabilirsiniz.

KAYNAK BÖLGELERİ: PubMed (http://www4.ncbi.nlm.nih.gov/PubMed/) İnternetteki en önemli ve güçlü bilgi yolu olarak tanınır. 9 Milyon Medline ve öncesi dergi istasyonlarına ulaşılmasını sağlayan arama istasyonudur. Proje online yayın yapan dergilere web üzerinden bağlantı yapar. Tüm hekimlerin en azından bir kez girmek zorunda olduğu ve ınternetten önce tanıdığımız bu site makalenin bütününü dergi yayıncısından direk olarak alabilmektedir.

American Medical Association (AMA) (http://www.ama-assn.org) bölgesi de geniş bilgi içeriği taşır. 600 bin doktora isim, uzmanlık ve bölge başlıkları altında ulaşmak mümkündür.

Silver Platter (http://www.silverplatter.com) bibliyografik ve tam metin bilgi tabanı içerir.

ONLİNE DERGİLER: Tıbbi dergilerin önemli bir bölümü Web bölgelerinde online olarak yaymlanıyor. Bunları aradığınız bölüme yönelik başlıklar halinde bulabilirsiniz.

KLİNİK ÇALIŞMA KAYNAKLARI: Halen yürümekte olan klinik çalışmaları ve son durumlarını içerir. Özellikle kanser konusunda olmak üzere çeşitli alanlardaki son gelişmelere ulaşmanızı sağlar. Henüz sonuçlanmamış bu çalışmalar da daha çok tıp mensuplarına yöneliktir.

Çok geniş kapsamlı olmasa da sitemiz de sizler için hazırlanan Doktorunuz Diyorki bölümü de internette ulaşabileceğiniz sağlık köşelerinden biridir. Uzmanlaşmış doktorların cevaplayacağı sorular umarız pratikte size fayda sağlayacaktır.

Sağlıklı günler dilerim...

Ahmet F. Yüksel
İstanbul - 05.03.2000


Üst Ana sayfa e-mail