Hirsutizm (anormal kıllanma), aksiller ve pubik bölge dışındaki alanlarda(yüz,sırt,göğüs,alt abdomen kol ve bacaklar) terminal kıllardaki artışla karakterize bir tablodur. Normal dışı kıllanma her hanımda az miktarda var olan erkeklik hormonunun (androjen) çeşitli nedenlerle artmasına bağlı olarak gelişir.      İnsanlarda vellus ve terminal olmak üzere 2 tip kıl çeşidi vardır:Vellus tip kıl ince yumuşak ve renksizdir (non pigmente). Ergenlik döneminden önce görülen kaş,kirpik ve saç dışındaki tüm kıllar bu tiptir.Terminal tip kıl ise ergenlik dönemi sonrası hormonların etkisiyle çıkan sert,koyu renkli ve kalın kıllardır (koltuk altı,kasık,sakal kılları..)   Hirsutizmde çenede, şakaklarda, memeler arasında, meme başı etrafında, göbek altında,kuyruk sokumunda ve kalçalarda anormal terminal kıllanma vardır. Bu bölgelerde hanımlarda da var olan ince, renksiz, kısa ayva tüyleri kalın, uzun koyu renkli kıllara dönüşür ve deri yağlanır, yüz sırt ve göğüs civarında akneler oluşabilir.

Kıllanma sorunu olan bir hanımda sorulması gerekli sorular şunlar olabilir

-Adet düzensizliği, adet görmeme, kısırlık şikayeti var mı ?

 -Kıllanma yapabilecek herhangi bir ilaç kullanıldı mı ?

 -Sistemik bir hastalığı varmı ?Tansiyon ,şeker gibi... 

-Başağrısı,görme yakınması,çift görme varmı?

-Göğüslerden süt gelmesi,el-ayaklarda büyüme gibi anormallikler varmı?

Kıllanma yakınması olan her hastanın bu konuda deneyimi olan bir    dermatolog tarafından muayene edilerek gerçek bir kıllanma yakınması olup olmadığı ve varsa derecesi tespit edilmelidir. Ülkemizde özellikle doğu kökenli kişilerde vellüs tipi kıllar daha koyu ve kalın olduğundan hastalar tarafından anormal kıllanma varmış sanılabilir.Ayrıca her bayanda göğüs çevrelerinde normal olarak 5-6 adet terminal kıl bulunması normaldir. Hastalarda androjene bağımlı diğer anormallikler (sivilce,erkek tipi saç dökülmesi,adet düzensizliği..) olmasa bile aşırı terminal kıllanması olan hastalardan hormon profili ve pelvik ultrasonografi istenmesi gerekir.Eğer kıllanma derecesi vücutta fazla değil fakat sadece çene bölgesinde varsa yine bu testlerin istenmesi uygundur. Bu ön testlerde çıkan anormalliklere sonuçlara göre ACTH stimülasyon testi,sella tursica grafisi,kranial BT..istenebilir. 

Hastanın hormon profili ve pelvik ultrason sonucuna ve kısırlık yakınmasıda kıllanmaya eşlik ediyorsa kadın doğum ve jinekoloji  yada endokrinoloji uzmanıyla birlikte takip edilmesi gerekli olabilmektedir. 

Hirsutizm hastalarımızda adet düzensizliği yada kısırlık problemi yoksa antiandrojen ihtiva eden ilaçlar,doğum kontrol hapları başlanmakla beraber epilasyon önermekteyiz.                                                             

Toplumumuzda görülen kıllanmalarının bir çoğu basit nedenlerden oluşmakta hastanın yaşı, konumu, çocuk isteyip istemediği gibi durumlar değerlendirilerek  verilen tedavilerle bu konu çözümlenmektedir.

Tedavide kıllanmayı oluşturan faktörün bulunup ortadan kaldırılması veya tedavi  edilmesi birinci basamak ikinci basamak ise oluşmuş kıların kozmetik yöntemler ile temizlenmesidir.

Şişmanlarda adet düzensizliği ve kıllanma varsa önce zayıflama kürlerine başvurularak zayıflatılmalı ve kozmetik yöntemlere baş vurulmalıdır.

Adet düzensizliği ve kıllanma arasındaki yakın ilişki göz ardı edilmemeli bu tip yakınmaları olanlar en kısa sürede hekime başvurmalıdırlar.

Sayın bayanlar her seyin çözümü mevcuttur, şikayetleriniz için geç kalarak geçirdiğiniz süre bedeninize kalıcı zararlar verebilir. Erken tehşis ile her şey çözülebilir.

Hanımlarımızdan bir ricamızda kıllanmanın kozmetik çözümleri hakkında iyi araştırma yapmadan rastgele tedavi ve tüy döktürücü işlemler yaptırmamalarıdır.Özellikle son zamanlarda bazı kişilerin hanımlarımızın  iyi niyetlerinden faydalanarak yüksek paralar karşılığında bilinçsizce laserle epilasyon tedavisi veya ne olduğu bilinmeyen bir takım karışımlar ,jeller ile tüy dökücü seanslar yapmaları sonucu ciddi sağlık problemleri ortaya çıkmıştır, uzun vadede neler  yapabileceği ise ürkütücüdür.

Bu konuda danışma alabileceğiniz size yol gösterebilecek çok ciddi kurumlar vardır, lütfen onlara danışarak seçiminizi yapınız.

 

Uzm.Dr. Hülya GÜÇLÜER
    hgucluer@hotmail.com
İstanbul - 11.04.2001
http://sufizmveinsan.com

 


Üst Ana sayfa e-mail