Cep Telefonlarının Ulaştığı son nokta!

Yağmurlu Tokyo günleri devam ediyor. Ağustos yaklaşırken kelimenin tam anlamıyla güneş yüzü görmeden geçen yarım yaz mevsimi oldu. Japonya da dört mevsimi ile övünür (!) sanki dünyanın geri kalanı çöl gibi… Yüzyılların verdiği kapalı toplumdan kaynaklansa gerek bu düşünce tarzı, hâlâ tam olarak aşılamamış durumda. Her mevsim Tokyo’da elektronik piyasası yeni modeller ile süslenir, adeta yeni meyvelerini verir.

Yeni model cep telefonları, televizyonlar, bilgisayarlar, kameralar fotoğraf makineleri derken bir sene önce aldığınız bir ürünü artık tezgahlarda bulmanız imkansızlaşır. Bu kadar canlı elektrik, elektronik ürün piyasası olan başka kaç ülke var mıdır hep merak etmişimdir. Her yaş grubunun ilgisini çeken bu ürünler, Japonların balığa düşkünlüklerinden, elektronik eşyalar için de “balık gibi taze olmazsa tadı yok”  sözünün yaygınlaşmasına sebep olmuş. Bu kadar dinamik olan piyasada bir ürün bozulduğunda tamir ettirmek, yenisini almaktan çoğu zaman pahalı olmaktadır. Benim başıma da birkaç defa geldi ve tamir ve parça fiyatlarının pahalılığından yakındığımda ise bununla ilgili olarak şu tarz açıklama geldi: Şirketler belli süre parça tedarik etme zorunluluğunda, mesela 5-10 sene ancak modellere bu kadar hızlı değişince o parçanın sadece stokta bulunmasının maliyeti bile parçanın maliyet fiyatını yükseltmeye yetiyor. Diğer bir etken ise genelde ürünlerin liste fiyatının çok altında satılması. Bu da liste fiyatında satılan parçaların fiyatının pahalı hissedilmesine sebep oluyor.

Beni en çok şaşırtan ürünler arasında cep telefonları, LCD televizyonlar ve DVD- hardisk kayıt cihazları gelmekte.

Vodafone, Telsim’i aldıktan sonra Japonya’daki şirketini sattı. Ben de Japonya’daki biz kullanıcılara ne gibi etkileri olacak diye ve yeni modelleri görmek üzere bir Vodafone mağzasına uğradım. Henüz Vodafone’nun isim değişikliği tam yansımadı, geçiş aşamasında. Şimdi kullandığım cep telefonunu satın alalı bir sene oldu ve artık o model vitrinlerde yoktu. Yeni çıkan modeller ise sanırım, henüz Türkiye’de hayal bile edilemeyecek kalitede idi. Bu modellerden en öne çıkan Sharp markaları. Sharp’ın üstün teknoloji LCD ekranlarını cep telefonlarında kullanıyor. Bu ekranlar bir cep telefonu için inanılmaz bir görüntü güzelliği sağlıyor. Bir fotoğraf makinesi ile aynı kalitede fotoğraf sunuyor, bir cep telefonundan beklenmeyecek netlikte video kaydetme, müzik çalma gibi özellikler ise artık bu cep telefonlarının standart özelliği olmuş durumda.

Bu yaz herkesi şaşırtan ve ön plana çıkan ürün ise 905SH modeli. Japonları bile şaşırtan bu ürün, karasal dijital yayınları alan bir LCD televizyon özelliği taşıyor. Dünya LCD lideri ve benim de kanaatime göre, en mükemmel LCD görüntüsü sunan Sharp’ın Aquos modeli LCD ekran kullanılmış bu telefonda. O kadar özelliği bir arada taşıyor ki bu telefon sanki gelecekten gelmiş ürün.

Bu aşamaya geldikten sonra mobil teknolojilerin yakın gelecekte ulaşacağı durumları hayal bile etmek güçleşiyor. Bugün bir cep telefonundan sesli ve görüntülü iletişim sağlama, internete-bilgiye ulaşma, müzik, radyo, tv, oyun, ses kayıt cihazı, fotoğraf makinası, video kamera gibi özelliklerin yanında, dijital kitap, ve GPS, elektronik para gibi sınırsız özellikler sağlanmakta.

Sırası gelmişken, GPS hakkında da bahsedelim. GPS, global positioning syytem, kelimelerinin kısaltılmış hali. Cep telefonundan sağlanan GPS özelliğinde cep telefonunun ekranından harita üstünde nerede olduğunuzu görebiliyor ve nereye gitmek istediğinizi girdiğinizde size yolu çizip yolunuzu gösteriyor. Örneğin bir adresi arıyorsunuz, yaklaştınız ama tam olarak neresi? Adresi veya o yerin telefon numarasını girdiğinizde GPS size yolu gösteriyor. “Ağbi şu adresi biliyor musun?” devri sona eriyor.

Bu yeni nesil cep telefonlarında,  başka ilginç özellikler de var. Dijital kitap özelliği yeni çıkan bir kitaba cep telefonundan ulaşmanızı ve eve dönüşte vapurda, otobüste bu kitabı okuma imkanı sağlıyor. Cep telefonuna konan bir çip ise hem tren bileti özelliği görüyor hem de bozuk para yerine kullanabiliyorsunuz.

Kim bilir gelecekte cep telefonları aynı zamanda pasaportunuz (nüfus cüzdanınız) aynı zamanda sigorta kartınız ve herşeyiniz olabilicek. Teknoloji bugün tek dünya insanı olmamıza olanak sağlayacak altyapıya hazır hale gelmiş durumda. Buna uyan toplumsal yapıların da en kısa zamanda şekillenmesi dileğiyle.

Turhan Doğan
turhan-sufizmveinsan@hotmail.com
Tokyo -
25.06.2006
http://sufizmveinsan.com

 


Üst Ana sayfa e-mail