Şefâat ve Şirk

İbn-i Arabiyi Sevmek

Hac Yolunda
Hac Arafat'tır
Hac Dönüşü Açık Uyarı
Gerçek Kıble
Hz. Meryem
Astrotrafik
Okuyucu ile Sohbet
Organ Naklinde Son Dakika
"Sünnet"
Pareira ve İkra
Melekler Cevap Veriyordu...
Toplumu Kemiren İllet
Sorular...
"Mürşid" ve "Şaki"
Ölümden Sonra Yeniden Doğuşa İnanıyormusunuz
Bilim Dini Etkiliyor
600 Soruda İslam ve Tasavvuf
İngilterede Güneş Battı
Kozmik Takvimde İnsan
O'nun Ahlakı
Beyinsel İşlevler
Sabrı Tavsiye
Edep Ya Hu !..
Oruç Ayı
İnsan Kopyalamaya Doğru
Toplumda Kadının Yeri
Astro - Ay
Allah'ın Ahlâkıyla Ahlâklanmak
Sağlıklı Beslenmede Oruc Faktörü
Esma Terkibi
Descend of Angels (Meleklerin İnişi)
Günah mı, Değil mi?
Cinsellik ve Gen
Etkili Sözler...
Bir Bilene Sordum!...(1)
Dokunma
Işık Tutanlar
Bir Bilene Sordum!...(2)
Mister Reklam
Rotar ve Merkür



 

(Bu yazı Akşam Gazetesinde haber olarak   yayınlanmıştır.)


İnsan kopyalanmasının yeniden gündeme gelmesi dini çevrelerde de tartışmaya neden oldu. Bazı din bilginleri kaosa yol açacağı için buna karşı çıkarken, bazıları da sakıncası olmadığını söylüyor



Kopya insanlık gelebilir
Genetik uzmanları hayvanlarda olduğu gibi insanların kopyalanmasına izin verildiği taktirde, kısa bir süre içinde bir insanın çok sayıda kopyasını yapabileceklerini ileri sürdüler.

 

İskoçyalı bilim adamları 1997'de bir koyunu kopyaladıklarında tüm dünyada büyük yankı yaratmışlardı. Dolly adı verilen bu koyunun babası yoktu ve başka bir koyunun genlerinden üretilmişti. Bu müthiş olaydan sonra her insan da kopyalanabilir mi tartışmaları başladı.


Fiil gerçekleşmedi
Bunun bilimsel açıdan mümkün olabileceği genetik uzmanlarınca onaylanırken, dini ve siyasi otoriteler bunun çok boyutlu sakıncaları olabileceğini ileri sürerek bu konudaki araştırmaları yasakladılar. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan İslam alimleri, 'gerçekleşmemiş bir fiil hakkında hüküm verilemeyeceği'ni belirterek, kopyalamanın gerçekleşmesinden ve sonuçlarının görülmesinden sonra görüş belirtebileceklerini söylediler. İslam ve bilim konusundaki araştırmalarıyla tanınan Ahmet Fevzi Yüksel ise, genetik kopyalamanın yapılabileceğini belirterek, kopya insanın aslı gibi olmayacağını, yeni insanın beyninin kendi ruhunu üretebileceğini söyledi. Yüksel, 'Ancak kopya insanın cennet veya cehenneme gideceği konusunda birşey söyleyemem' dedi.
Yüksel, 'Kopyalanan insan aslının aynı olmayacaktır. Zira kopyalama eylemi, yumurtaya ihtiyaç olmadan gen boyutunda gerçekleşmektedir. Bundan sonraki devrelerde, yani bebeğin ana rahminde çeşitli astrolojik etkiler istikametinde, farklı tesirleri alması, özellikle aslından farklı tavırlar, huy ve karakter yapısına sahip olabileceğini gösteriyor' dedi.


'Endişeler yersiz'
Yüksel'in 'Kopyalama' başlıklı araştırmasında görüşlerine yer verdiği ilahiyatçı M. Saim Yeprem de, 'Konu, (insan) olunca onun maddi varlığı yanında ruhi varlığının paralel gelişmesi, kopyalamadan kazanılan özelliklerin zaman içinde farklılık kazanacağı sonucuna götürecektir ki, genelde yaygın olan endişelerin yersiz olduğu ortaya çıkacaktır' diyerek, kopyalamanın mümkün olabileceğini bildirdi. Prof. Dr. Süleyman Ateş de, insanın dünyaya gelişinde 'aşk ve sevgi' unsurunun da büyük rol oynadığına dikkat çekerek, kopyalamada bunun olmayacağını, bu yüzden de karşı çıktığını söyledi.

 

 

 

 

 


Üst Ana sayfa e-mail